فیزیک 2 پیش دانشگاهی
اثر دوپلر
تعریف : تغییر بسامدی که از حرکت چشمهی صوتی ، ناظر و یا هر دو ناشی میشود ، اثر دوپلر نامیده میشود ، به عنوان مثال هنگامیکه یک ماشین آتشنشانی یا آمبولانس آژیرکشان به سمت شما بیاید ، صوتی را که به هنگام نزدیک شدن آن به گوش شما میرسد ، با صوتی که در هنگام دور شدن آن میشنوید ، تفاوت دارد.
به طوری که هنگامی که چشمه (ماشین یا آمبولانس) به طرف شما در حرکت است ، بسامدی که ناظر میشنود بیشتر از بسامدی است که چشمه ایجاد میکند و در حالتی که چشمه از ناظر دور میشود ، بسامد که ناظر میشنود کمتر از بسامدی است که چشمه ایجاد کرده است . به شکل و مثال زیر برای توجیه هر چه بهتر اثر دوپلر توجه کنید:
دوره موج صوتی که اتومبیل گسیل کرده :
بسامد موج صوتی که اتومبیل ایجاد کرده :
طول موج صوت در هوا :
سرعت صوت در هوا :
ناظر A در اتومبیل که ساکن ناظر B در
جلوی اتومبیل فرض شده پشت اتومبیل
(ناظر ساکن) (ناظر ساکن)
حال فرض کنید که اتومبیل با سرعت به ناظر A (ناظر در جلوی اتومبیل ) نزدیک شود:
در این حالت چشمه در بازه زمانی بین ارسال یک جبهه موج و جبهه موج بعدی مسافت را طی میکند یعنی طول موج صوتی که به طرف ناظرA در حرکت است.به اندازهی از کوتاهتر است ، لذا اگر طول موج این را در هوا با نشان دهیم ، داریم :
اگر صوتی که به گوش ناظرA میرسد را با نشان دهیم آنگاه :
و به همین صورت طول موج صوتی که به طرف ناظرB در حرکت است به اندازه از بلندتر است لذا در این حالت :
و اگر بسامد صوتی که به گوش شنونده B میرسد را با نشان دهیم داریم :
نتیجه :از مثال بالا میتوان نتیجه گرفت که هنگامیکه چشمهی صوت در حرکت است ، طول موج آن در جلوی چشمه کوتاهتر و در پشت آن بلندتر از طول موج صوتی است که چشمهی ساکن ایجاد میکند.
با استفاده از مطالب گفته شده میتوان در حالات مختلف که چشمه و ناظر هر دو حرکت کنند روابط اثر دوپلر را به صورت زیر نوشت :
بسامد واقعی منبع صوت :
سرعت چشمه (منبع صوت) :
بسامد صوتی که به گوش شنونده میرسد :
سرعت ناظر (شنونده) :
سرعت صوت در هوا :
در روابط فوق همواره سرعت صوت در محیط از طرف منبع به سمت شنونده بوده و جهت مثبت سرعتها در نظر گرفته میشود و جهت حرکت منبع و شنونده نسبت به آن مقایسه میگردند ، به طوری که هر کدام در جهت V باشند با علامت مثبت و اگر خلاف V باشند با علامت منفی در رابطه جاگذاری میشوند.
مثال 1) اتومبیلی با سرعت به شنونده ساکنی نزدیک میشود. اگر بسامد بوق اتومبیل 300 هرتز باشد ، بسامدی که شخص میشنود ، چند هرتز است؟(سرعت صوت در هوا است).
پاسخ:
مثال 2) مطابق شکل شنونده و اتومبیل به ترتیب با سرعتهای و به سمت هم در حرکت هستند. اگر بسامد صدای بوق اتومبیل 600 هرتز باشد. بسامد صوتی که به گوش شنونده میرسد ، چند هرتز است؟ (سرعت صوت در هوا است)
پاسخ:
وقتی چشمهای در حرکت است مقدار طول موج صوت در جلوی آن از رابطه ، و در پشت آن از رابطه ، به دست میآید.
مثال 3) یک چشمهی صوتی با سرعت در حرکت است و بسامد صوت حاصل از 640 هرتز است. اگر سرعت صوت در هوا باشد ، طول موج صوت در عقب چشمهی صوتی چند متر است؟
پاسخ:
تفاوت طول موج در پشت و جلوی منبع برابر است با :
مثال 4) یک چشمهی صوتی با سرعت در حرکت است. اگر طول موج صوت در جلوی چشمهی صوت 2 سانتیمتر از طول موج در عقب چشمهی صوت کمتر باشد ، بسامد منبع صوتی چند متر است؟
پاسخ: : طول موج در جلوی یک چشمهی صوتی
: طول موج در پشت چشمهی صوتی
مثال 5) یک منبع صوتی با سرعت در حرکت است و بسامد صوت حاصل از آن 700 هرتز است. اگر سرعت صوت در محیط باشد ، بسامد صوتی که به گوش شنوندهای ساکن در پشت منبع میرسد چند هرتز است؟
پاسخ:
اگر چشمه صوت (منبع) ساکن باشد و شنونده (ناظر) در حرکت باشد ، آنگاه طول موج صوتی که به سمت ناظر متحرک ارسال میگردد همان طول موج چشمهی صوت است یعنی :
مثال 6) مطابق شکل ، اتومبیلی ایستاده است و ناظر A با سرعت از آن دور و ناظر B با سرعت به آن نزدیک میشود ، اگر بسامد بوق اتومبیل 500 هرتز و سرعت صوت در محیط باشد ، طول موج صوتی که به ناظر A میرسد ، چند برابر طول موج صوتی است که به ناظر B میرسد؟
پاسخ: چون منبع صوت (چشمهی صوت) ساکن است لذا طول موج صوتی که بر هر دو ناظرها میرسد همان طول موج صوت چشمه است یعنی: